Parket onderzoekt vertrek van 15-jarige "monnik"

Het jeugdparket in Gent onderzoekt de thuissituatie van een 15-jarige jongen uit Sint-Laureins. De adolescent wil vrijdag naar India vertrekken om er in een boeddhistisch klooster een jarenlange opleiding te volgen als monnik.

De 15-jarige wil een opleiding van 15 jaar volgen tot boeddhistische monnik in een klooster bij de grens met Tibet, in de uitlopers van de Himalaya. De tiener neemt radicaal afscheid van zijn westerse leven en zijn naam. Vrijdag stapt hij op het vliegtuig. "Ik zal het soms moeilijk hebben, zeker in het begin", zegt hij in De Standaard. "Maar al het materiële ga ik daar niet missen."

Het jeugdparket in Gent onderzoekt nu zijn thuissituatie. "Het is onze maatschappelijke taak om minderjarigen te beschermen, vandaar dat we de omstandigheden van de thuissituatie willen nagaan", klinkt het. De lokale politie is vandaag al gestart met het onderzoek om na te gaan of er al dan niet sprake is van een problematische opvoedingssituatie.