Paus tuft voortaan rond in oude Renault uit 1984

Afgelopen weekend was te zien hoe paus Franciscus in een witte Renault 4 naar een vredeswake op het Sint-Pietersplein reed. Die auto, bouwjaar 1984, had hij even tevoren cadeau gekregen van Renzo Zocca, een 69-jarige priester uit Verona.
ANDREAS SOLARO

Zocca had de auto met behulp van een takelwagen naar Rome gebracht. Hij overhandigde de sleutels aan Franciscus, waarna die prompt in de wagen stapte om even later in de R4 naar een vredeswake voor Syrië te rijden.

De paus moest geen moeite doen om te wennen aan zijn nieuwste bolide, want in Argentinië reed hij vroeger ook rond met eenzelfde wagen. "Hij vertelde dat hij vroeger ook zo een auto had en dat de R4 hem toen nooit in de steek heeft gelaten", zegt priester Zocca in de Italiaanse pers. Hij raakte naar eigen zeggen onder de indruk van de paus toen die zei een "kerk voor de armen" te willen. "Ik wilde hem toen een cadeau geven en wat was beter dan mijn oude Renault 4?"

Tot zijn eigen verbazing kreeg hij een telefoontje met de melding dat de paus zijn cadeau had aanvaard, op voorwaarde dat Zocca zelf niet zonder auto kwam te zitten. Zaterdag werd de R4, met 300.000 kilometer op de teller, overhandigd aan de paus. "De bodyguards keken maar vreemd toen ze hem zagen instappen en wegrijden", zegt een journalist van de BBC.

Et Renault créa la Quatrelle (de R4)

lees ook