Portugal vraagt opnieuw om soepelheid over begroting

De Portugese regering vraagt de eurozone en het IMF om de begrotingsnorm voor volgend jaar op te trekken tot 4,5%. Nu ligt die op 4%.

Concreet moet Portugal de begrotingstekorten terugdringen van 6,5% van het bbp in 2012 naar 5,5% dit jaar en 4% voor volgend jaar. De Portugese vicepremier Paulo Portas belooft dat de doelstellingen voor dit jaar gehaald zullen worden, maar vraagt dat het land het tekort volgend jaar zou mogen terugdringen tot 4,5% in plaats van de afgesproken 4%.

De eurozone en het Internationaal Muntfonds (IMF) hebben nog niet gereageerd op de vraag. Het is niet de eerste keer dat Portugal de doeleinden mag verlagen.

Volgende week gaan de eurozone, de Europese Centrale Bank en het IMF zich beraden over de toestand in Portugal. Dan moet beslist worden of het land de volgende schijf van het hulpplan uitbetaald krijgt.

In mei 2011 kreeg Portugal een hulpplan van 78 miljard euro van de EU en het IMF. In ruil moest het fors besparen en structurele hervormingen doorvoeren om de economie meer concurrentieel te maken. Die besparingen hebben de werkloosheid echter fors de hoogte ingejaagd en stuiten op verzet van de bevolking.