Wat gebeurde er nog op 11 september?

11 september 2001 zal voor altijd de geschiedenis ingaan als de dag van de terreurgolf tegen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Voor heel wat mensen heeft die dag echter een andere belangrijke betekenis.
2001 AP

We beginnen chronologisch met het oudste bekende feit op 11 september en dan hebben we het over wat in de geschiedenisboeken beschouwd wordt als een van de belangrijkste veldslagen ooit.

490 voor Christus: de Atheners onder Miltiades verslaan een Perzisch invasieleger in Marathon; volgens sommigen werd daar de kiem van de Atheense democratie gered; die slag zou hebben plaatsgevonden op 11 of 12 september.

1565 na Christus: het Turks-Ottomaanse invasieleger breekt na 115 dagen van zware gevechten het beleg op van het eiland Malta, dat verdedigd werd door ridders van de Johannieter-orde; daardoor blijft dit strategische eiland in de Middellandse Zee onder Europese controle.

1609: de Engelse ontdekkingsreizigers Henry Hudson ontdekt in Nederlandse dienst de naar hem genoemde rivier in Amerika; daar ontstaat later Nieuw-Amsterdam of New York.

1714: Catalonië en Barcelona geven zich tijdens de Spaanse Successieoorlog over aan de Frans-Spaanse troepen van Felipe V, kleinzoon van Lodewijk XIV; voor Catalonië betekent die capitulatie het einde van autonomie (tot na Franco) en is 11 september de nationale feestdag; dan wapperen de "senyera", de geel-rode vlaggen (links).

1823: de Engelse economist David Ricardo overlijdt; hij lag aan de basis van de "wet van het comparatieve voordeel", die stelt dat vrijhandel voor alle partijen voordelig is, als landen zich specialiseren in producten waarin men het beste is.

1917: de Filipijnse ex-dictator Ferdinand Marcos wordt geboren; hij leidde tussen 1965 en de volksopstand van 1986 met harde hand het Aziatische land.

1937: prinses Paola Ruffo di Calabria (foto) wordt geboren in Italië: na haar huwelijk in 1959 met onze prins Albert wordt ze prinses van Luik; na de troonsbestijging van Albert II in 1993 wordt ze de zesde koningin der Belgen.

1940: de Amerikaanse filmregisseur Brian De Palma wordt geboren; hij is bekend van onder meer "Scarface", "The untouchables" en "Mission impossible I".

1941: begin van de bouw van het Pentagon, het vijfhoekige hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington; het Pentagon werd precies 60 jaar later getroffen door een van de aanslagen van 9/11.

1948: Mohammed Ali Jinnah (foto), de stichter van Pakistan, overlijdt; Jinnah was naast Gandhi en Nehru een van de leiders van het Indische verzet tegen de Britse overheersing; als leider van de Moslimliga eiste en kreeg hij een eigen staat in India daar waar de moslims in de meerderheid waren.

1965: geboorte van Bashar al-Assad, sinds 2000 opvolger van zijn vader Hafez al-Assad als president van Syrië.

1971: overlijden van Nikita Chroesjtsjov (foto); tussen 1953 en 1964 was hij partijleider in de Sovjet-Unie; onder zijn leiding vond daar in 1956 een destalinisering plaats, waardoor het regime zich afzette tegen de brutale politiek van Stalin; toch sloeg Chroesjtsjov met harde hand een volksopstand in Hongarije neer; in 1964 werd hij in Moskou aan de dijk gezet.

1973: staatsgreep van generaal Augusto Pinochet tegen de verkozen marxistische president Salvador Allende in Chili; begin van een militaire dictatuur die twee decennia lang duizenden slachtoffers zou eisen.

2001: twee gekaapte vliegtuigen vernietigen het World Trade Center in New York en een toestel slaat in op het Pentagon in Washington, een vierde gekaapt vliegtuig stort neer in Pennsylvania; bij de grootste terreuraanslag uit de geschiedenis worden bijna 3.000 mensen vermoord, onder hen 227 burgers in de gekaapte vliegtuigen.

2003: de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh wordt vermoord door een immigrant van Servische afkomst; de dader wordt veroordeeld tot levenslang, maar wordt nadien opgenomen in een psychiatrische instelling.

Ten slotte is er nog iets te vieren: volgens de koptische kalender in Egypte is het vandaag Nieuwjaar, de eerste dag van de maand Thout.