15-jarige monnik uit Sint-Laureins mag vertrekken naar India

De 15-jarige Giel uit Sint-Laureins die naar India wil om er in een boeddhistisch klooster een opleiding te volgen als monnik, mag vertrekken. De jeugdrechter in Gent heeft groen licht gegeven.

De 15-jarige wil een opleiding van 15 jaar volgen tot boeddhistische monnik in een klooster bij de grens met Tibet, in de uitlopers van de Himalaya. De tiener neemt radicaal afscheid van zijn westerse leven. In een gesprek met MNM benadrukte de jongen vanochtend dat dit zijn eigen keuze is. "Toen ik 6 jaar was, is dat idee bij mij opgekomen. Ik heb toen maanden geweend voor een monnikspij."

Giel koos voor een "intrede" in India, en niet in eigen land bijvoorbeeld, omdat hij daar al zijn tijd kan besteden aan de verlichting. "Ik kan er mijn geest bevrijden van alle negatieve emoties en ben er niet meer gebonden aan de aardse concepten." Wat leert hij er allemaal? "Boeddhistische filosofie, mediteren, yoga, contempleren, debatteren..." De lessen worden gegeven in het Tibetaans. "Dat ben ik nu al een paar maanden aan het leren." Hij zal er ook een nieuwe naam krijgen: "Warmhartige Zon".

Gisteren besliste het jeugdparket in Gent om de thuissituatie van de jongen te onderzoeken. "Het is onze maatschappelijke taak om minderjarigen te beschermen, vandaar dat we de omstandigheden van de thuissituatie willen nagaan", klonk het. De lokale politie is gisteren al langs geweest om na te gaan of er al dan niet sprake is van een problematische opvoedingssituatie.

Over de resultaten is nog niets bekend. Feit is wel dat de jongen en zijn moeder vandaag voor de jeugdrechter zijn verschenen. De rechter heeft daar groen licht gegeven. Giel mag dus naar India vertrekken.