"Besparingen kunnen 25 miljoen Europeanen in armoede storten"

De Europese besparingspolitiek is nefast voor de armste burgers binnen de Europese Unie. Dat zegt Oxfam. Volgens een rapport van de internationale hulporganisatie kunnen de Europese besparingsmaatregelen ertoe leiden dat tegen 2025 zo'n 15 tot 25 miljoen Europeanen in de armoede verglijden. De hulporganisatie pleit voor een nieuw economisch en sociaal model en een rechtvaardiger fiscaliteit.

"De besparingen en de bankencrisis hebben de armoede en de ongelijkheid doen toenemen", stelt Oxfam. "Enkel de 10 procent rijkste Europeanen zijn beter geworden van de besparingsmaatregelen. Zij hebben hun inkomen zien toenemen", zegt Xavier Declercq, politiek directeur van Oxfam.

Volgens hetzelfde rapport is de kloof tussen arm en rijk in ons land nooit zo groot geweest als nu. "Tussen 1990 en 2009 zagen de 30 procent armste Belgen hun netto-inkomsten met 11,2 tot 8,3 procent dalen, terwijl de 10 procent rijksten hun inkomen zagen toenemen met 27,3 tot 31,9 procent."

Dat komt onder meer omdat arbeid in ons land veel zwaarder belast wordt dan kapitaal. België is bovendien kampioen in het belasten van arbeid, zo stelt Oxfam. Nog volgens de organisatie staat het Belgische model van sociale zekerheid en sociale bescherming onder druk. In België dreigt 21 procent van de bevolking in de armoede en sociale uitsluiting terecht te komen.

In heel Europa worden jongeren en vrouwen het zwaarst getroffen door de werkloosheid. "We vragen de Europese lidstaten om aan een nieuw economisch en sociaal model te werken, waarbij geïnvesteerd wordt in de mensen, waarbij de democratie wordt versterkt, en waarbij een rechtvaardige fiscaliteit voorop staat", besluit Oxfam.

De Europese ministers van Financiën komen morgen en overmorgen samen in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Op de agenda staan onder meer de Europese bankenunie en het verwerven van economische stabiliteit en groei.