"Calvo was beter niet ingegaan op uitnodiging"

Enkele jonge politici, onder wie Kristof Calvo (Groen), Zuhal Demir (N-VA), Eva Vanhengel (Open VLD) en Thomas Van Rompuy (CD&V), zijn afgelopen zomer op uitnodiging van een tabaksfabrikant naar het dancefestival Tomorrowland gegaan. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Europees Parlementslid Bart Staes is niet gelukkig met de uitstap van zijn jonge partijgenoot Calvo en heeft het over "jeugdige onbezonnenheid".

"Ik was uitgenodigd door een kennis die actief is in het bedrijf", legt Calvo (foto in tekst) in "Hautekiet" op Radio 1 uit. "Ik ben verbaasd dat dit verhaal het tot in de kranten geschopt heeft, maar ik begrijp het wel een beetje dat de perceptie wat tegenzit: Tomorrowland, tabak, politici, maar er is daar niets fouts gebeurd."

"Het was een gelegenheid om een aantal collega's te ontmoeten en een aantal mensen te zien op de eerste dag van de vakantie. Als politicus word ik vaak uitgenodigd. Ik probeer er een heel duidelijke lijn in te trekken. Als iemand de ambitie heeft om zo'n uitnodiging te gebruiken om het over een dossier te hebben, dan stopt het voor mij."

Op Tomorrowland is er volgens het bedrijf gesproken over geplande bijkomende investeringen en problemen op de arbeidsmarkt. "Mocht de firma mij op Tomorrowland aangesproken hebben over regelgeving, dan was ik met plezier te voet naar huis gegaan", reageert Calvo. "Ik vind het wel belangrijk om iedereen te zien en te spreken, ook in mijn eigen sector."

"De tickets waren snel uitverkocht en het was de moeite om het eens gezien te hebben. Ik begrijp best dat de combinatie tabak, Tomorrowland en Groen wat ongelukkig is, maar er verandert geen komma, geen punt, geen letter aan de tabaksstandpunten van Groen. Zelf leer ik er ook iets uit. In de toekomst zal ik nog voorzichtiger zijn en mijn eerste dag vakantie op een andere plek doorbrengen als u en anderen daar aanstoot aan nemen."

"Jeugdige onbezonnenheid"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien benadrukt in de kranten dat er niks aan de hand is. "Kristof heeft ons erover ingelicht. Dat toont aan dat hij niks te verbergen had."

Maar niet iedereen binnen Groen is opgezet met de uitstap van Calvo. Europees Parlementslid Bart Staes (kleine foto) zegt aan De Standaard dat Calvo beter niet was ingegaan op de uitnodiging. Vorige week had Staes nog zware kritiek op de tabakslobby en op de politici die zich daardoor laten beïnvloeden. Maar in De Standaard is hij iets milder en heeft hij het over "jeugdige onbezonnenheid".

"Kristof had dat beter niet gedaan. Maar in zijn verzet tegen de tabak en de tabakslobby heeft Groen een staat van dienst waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. En ik weet ook zeker dat je Groen noch Kristof Calvo ook maar ergens kan betrappen op sporen van beïnvloeding door de tabakslobby," aldus Staes.

Staes wijst erop dat de groenen in het Europees Parlement in een register melden wie wanneer contact heeft met de tabakslobby. En daarnaast mag het alleen in het kader van wetgevende initiatieven. "Akkoord met Bart Staes. Register en gedragscode is ook prima voorstel", klinkt het op de Facebook-pagina van Kristof Calvo.