"Moeilijker om te investeren in een goed netwerk"

De telecomoperatoren vrezen dat de afschaffing van de roamingkosten het moeilijker maakt om te blijven investeren in een goed netwerk. Op die manier zien de telecombedrijven een pak inkomsten verdwijnen en dat drukt op de winst, zegt Jan Margot, woordvoerder van Belgacom.

Tegen de zomer van 2016 mogen telecomoperatoren geen extra kosten meer aanrekenen voor bellen, sms'en en mobiel surfen in een ander land van de Europese Unie.

Op vakantie naar huis bellen, sms'en of uw mails checken is vaak een dure zaak en bij uw thuiskomt is die hoge gsm-rekening vaak een onaangename verrassing. Binnenkort komt daar verandering in. De zogenoemde roamingkosten verdwijnen voor landen binnen de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie beslist. De regeling moet wel nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Bellen, sms'en of mobiel surfen van of naar een andere EU-lidstaat mag vanaf de zomer van 2016 niet meer kosten dan bellen, sms'en of mobiel surfen in eigen land.

De telecombedrijven zijn sceptisch. "De roamingtarieven zijn de laatste jaren al fel verlaagd. Europa stelt nu een aantal bijkomende maatregelen voor die we aan het bestuderen zijn", zegt Jan Margot, woordvoerder van Belgacom, in het radionieuws. "Voor de klant is dit natuurlijk goed nieuws. Maar men moet wel beseffen dat een verlaging van tarieven weegt op de resultaten. En die resultaten zijn nodig om te kunnen investeren in snellere netwerken en nieuwe diensten."