"Noord-Korea heeft kernreactor heropgestart"

Noord-Korea heeft vermoedelijk de kernreactor Yongbyon opnieuw opgestart. Dat zegt de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.

De reactor werd in 2007 gesloten, maar nu is er op satellietbeelden stoom te zien. Die lijkt volgens onderzoekers op stoom die vrijkomt bij generatoren die op kernenergie werken. De reactor kan energie opwekken, maar kan ook materiaal voor kernwapens maken.

De heropstart van Yongbyon zou niet helemaal onverwacht zijn. Noord-Korea had in april al gewaarschuwd dat het opnieuw maatregelen nam om de nucleaire site opnieuw operationeel te maken.

Gisteren kwamen Noord- en Zuid-Korea overeen om het gemeenschappelijke industriepark Kaesong volgende week opnieuw te openen. Die patstelling duurde vijf maanden, sinds de site, die zowat tien kilometer binnen Noord-Korea ligt, werd gesloten.