Aanpassing celibaat bespreekbaar voor Léonard

Aartsbisschop André-Joseph Léonard staat niet weigerachtig tegenover een discussie over een aanpassing van het celibaat, zegt zijn woordvoerder Jeroen Moens. De aartsbisschop heeft net een boek afgewerkt waarin hij zijn licht laat schijnen over de celibaatskwestie. "Maar een hervorming mag de zin en de waarde van het celibaat in geen geval aantasten", schrijft Léonard.

De nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan, Pietro Parolin, heeft in een interview met een Venezolaanse krant laten weten dat een aanpassing van het celibaat bespreekbaar moet zijn om mee te gaan met de tijdsgeest."Het is geen dogma, maar een kerkelijke traditie waarover kan worden gepraat", luidt het.

In een nieuw boek "Aan mijn seminaristen" dat in het voorjaar van 2014 zal verschijnen, laat aartsbisschop André-Joseph Léonard uitschijnen dat er wat hem betreft ook ruimte is voor een debat over een aanpassing van het celibaat. "Maar het is belangrijk om de term correct te situeren. Noch Parolin, noch Léonard heeft het over de mogelijkheid dat priesters kunnen trouwen, wel dat gehuwde mannen priester kunnen worden, een belangrijke nuance", verduidelijkt woordvoerder van het aartsbisdom Jeroen Moens.

In de bewuste passage uit zijn nieuwe boek geeft Léonard toe dat er goede argumenten zijn om gehuwde mannen toe te laten tot het priesterschap. Maar een tekort aan priesters is daar in geen geval een van.

Aartsbisschop Léonard lijkt dus wel bereid om een debat aan te gaan over de aanpassing van het celibaat, al staat het vast dat dit de zin en de waarde van het celibaat niet mag aantasten.