Aantal studenten industrieel ingenieur sterk gestegen

Voor het eerst in jaren is het aantal jongeren dat voor industrieel ingenieur wil studeren, sterk gestegen. Het aantal inschrijvingen is met 14 procent omhooggegaan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De Universiteit Hasselt organiseerde vandaag een onthaaldag in Diepenbeek voor de toekomstige industrieel ingenieurs. Voor het eerst zijn er verhoudingsgewijs meer studenten die uit het algemeen secundair onderwijs komen. "Vroeger hadden we een verhouding 50-50 van studenten uit het algemeen secundair onderwijs en studenten uit het technisch secundair onderwijs", zegt decaan Marc D'Olieslager in het radionieuws. "Nu zitten we op een verhouding 60-40."

Het is de eerste keer dat de studierichting industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de universiteiten. Voorheen was dat aan de hogescholen. Dat verklaart de stijging zeker voor een deel. Opvallend: het aantal studenten burgerlijk ingenieur is gedaald. Is er een verschuiving aan de gang? "Niet helemaal", klinkt het aan de Universiteit Hasselt. "De stijging bij de industrieel ingenieurs is groter dan de daling bij de burgerlijk ingenieurs. Er is dus een extra instroom."