Betaalachterstand op kredieten groter dan ooit

Nooit eerder was de betaalachterstand op uitstaande kredieten in ons land zo groot. Uit de cijfers van de Kredietcentrale blijkt dat die in augustus is opgelopen tot 2,888 miljard euro. Het vorige record dateert van juli en lag toen op 2,863 miljard euro.

Het aantal Belgen met een betaalachterstand is opnieuw aan het stijgen, na een daling in juli. Vorige maand telde de Kredietcentrale 335.015 kredietnemers met minstens één niet-geregulariseerd contract. Dat zijn er bijna 2.000 meer dan in juli, maar nog altijd minder dan het record van mei (ruim 36.000).

Terwijl in Vlaanderen en Wallonië het aantal inwoners met een betaalachterstand zo'n 2,7 procent hoger ligt dan vorig jaar, is de toename in Brussel groter (+5,4 procent). De sterkste stijging valt echter te noteren bij de kredietnemers in het buitenland (+19 procent tot 15.602 mensen).

De gemiddelde achterstand per krediet bedraagt nu 5.848 euro, tegen 5.825 euro in juli.

De put op de markt van hypothecaire kredieten wordt nog altijd groter. Er zijn nu al 31.145 probleemcontracten, 5,1 procent meer dan vorig jaar. De achterstallige bedragen stegen met bijna 21 procent tot 1,126 miljard euro. Bij de consumentenkredieten bedroeg de betalingsachterstand 1,761 miljard euro, 3 procent meer dan vorig jaar.