Blobvis is het lelijkste dier ter wereld

De blobvis is verkozen tot de lelijkste diersoort ter wereld. De vissoort krijgt die titel van de Ugly Animal Preservation Society. Die vereniging wil ook minder esthetische dieren in het voetlicht plaatsen, want "we beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden".
Caters News Agency Ltd

De blobvis (Psychrolutes marcidus) is een vissoort die in diepe wateren voor de kusten van het vasteland van Australië en Tasmanië leeft. De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.

De Ugly Animal Preservation Society is een collectief van stand-up comedians die minder esthetische dieren in de belangstelling proberen te plaatsen. "De manier waarop wij omgaan met natuurbehoud is zeer egoïstisch", zegt Simon Watt, bioloog, tv-presentator en voorzitter van de vereniging. "We beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden, zoals de panda's."

De kakapo (links op onderstaande foto), een Nieuws-Zeelandse papegaai strandde op een tweede plaats. Het op twee na lelijkste dier werd de axolotl (rechts op onderstaande foto), een Mexicaanse salamander die zijn hele leven in het larvestadium blijft.