Breivik mag dan toch studeren aan universiteit van Oslo

De veroordeelde Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik start binnenkort met de studies politieke wetenschappen aan de universiteit van Oslo. Eerder had de universiteit hem geweigerd omdat hij onvoldoende studiepunten had. Nu mag hij toch enkele modules volgen.

Breivik zit momenteel een gevangenisstraf van 21 jaar uit voor de moord op 77 mensen op een eiland nabij Oslo op 22 juli 2011. De meeste van zijn slachtoffers waren tieners.

In juli raakte bekend dat hij vanuit zijn cel politieke wetenschappen wilde studeren aan de universiteit van Oslo. Zijn aanvraag werd geweigerd omdat hij onvoldoende studiepunten had.

Nu laat de universiteit hem toch toe enkele modules van de opleiding te volgen. Toegang tot de volledige opleiding krijgt hij niet. Een diploma evenmin.

"Onze waarden verschillen fundamenteel van de zijne"

De vraag of Breivik wel of niet mocht gaan studeren, veroorzaakte heel wat commotie in Noorwegen. Voorzitter van de universiteit Ole Petter Otterson oordeelt nu dat elke burger het recht heeft om een hogere opleiding na te streven.

Hij geeft toe dat de toelating van Breivik "morele dilemma's" veroorzaakt, maar benadrukt dat zijn aanvraag volgens de regels is behandeld. "Dit toont aan dat onze waarden fundamenteel van de zijne verschillen."

Tot slot beklemtoont hij dat Breivik onder geen beding toelating tot de universiteitscampus krijgt, maar alle lessen vanuit zijn cel zal volgen.