De Emmenopterys plots opnieuw in bloei in Kalmthout

In het Arboretum van Kalmthout staat een zeldzame Chinese boom onverwachts opnieuw in bloei. Het gaat om de Emmenopterys henryi. Normaal bloeit de boom midden augustus en is rond deze tijd al uitgebloeid. De ontdekking van de bloemen is dus een complete verrassing. De bloei gebeurt pas voor de vierde keer in ons land.

De bloei is minder uitbundig dan in 2006 en 2009, nu zijn er een vijftal clusters met verschillende bloempluimen die allemaal aan de bovenste takken hangen. Om ze te bewonderen plaatst de botanische tuin vanaf 17 september een grote verrekijker bij de bloeiende boom. Wie dit bijzondere bloeimoment nu al wil meemaken neemt best een eigen verrekijker mee als je de details goed wil zien.

Emmenopterys henryi is een soort uit de koffiefamilie. De meeste soorten groeien echter in de tropen, deze Emmenopterys groeit gewoon buiten in de Arboretumtuin. In de natuur groeien de bomen in centraal en zuidwest China, maar ook in het noorden van Myanmar en Thailand. De boom kan zeer oud worden, in 2004 ontdekte men tijdens een plantenexpeditie een exemplaar van maar liefst 45 meter hoog en vermoedelijk 1.000 jaar oud.

Opvallende witte kelkbladeren

Door de ontginning van de bossen en de ongebreidelde groei van de lokale landbouw zijn vele Emmenopterys verloren en wordt de soort ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Wie deze prachtige boom in bloei kan bewonderen zal de uitspraak van Ernest Wilson, zijn ontdekker, onmiddellijk begrijpen: "One of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests …".

Opvallend zijn immers de vergrote, witte kelkbladeren die veel gelijkenis vertonen met deze van Schizophragma, een klimplant verwant aan de klimhortensia. De crèmewitte, trompetvormige bloemen staan in grote pluimen verspreid in de boomkroon en verspreiden een lichte maar zeer aangename geur. In elke cluster van bloemen staan niet alle individuele bloempjes op hetzelfde ogenblik open waardoor de bloeiperiode relatief lang is.

Bloeiende Emmenopterys is een mysterie

De soort werd aan het einde van de 19e eeuw ontdekt door de bekende plantenjager Ernest Wilson. Pas in 1907 slaagde men er in Kew Gardens in om een levend exemplaar aan te planten. De eerste bloei liet bijna 70 jaar op zich wachten !

Belangrijke bloeiwaarnemingen waren er tot nu toe enkel in Villa Taranto (Italië, 1971), Wakehurst Place (Groot-Brittannië, 1987) en Kalmthout (België, 1987, 2006 en 2009). Het blijft een mysterie waarom een bloeiende Emmenopterys zo'n zeldzaamheid is.

Praktische informatie

Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, 2920 Kalmthout

Elke dag vanaf half januari tot eind november is het domein open van 10 tot 17 uur.