Japanse regering kan niet lachen met twee Fukushimacartoons in Canard Enchaîné

De Japanse regering is niet tevreden over twee cartoons die woensdag in het Franse weekblad Le Canard Enchaîné verschenen zijn. Het satirische weekblad maakte zich vrolijk over de toekenning van de organisatie van de Olympische Spelen 2020 aan Tokio, ondanks de kernramp in Fukushima. "Zulke karikaturen kwetsen de slachtoffers van de ramp van 11 maart 2011 en verspreiden verkeerde informatie over het probleem van radioactief water in de centrale van Fukushima", aldus regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. "Dat is heel jammer."

"We zijn van plan een boodschap van protest te bezorgen aan het tijdschrift via de Japanse ambassade in Parijs", zei de woordvoerder. Volgens hem moet de Japanse diplomatie "uitleg geven over de situatie in de centrale zodat er niet langer onvolledige informatie over Japan verspreid wordt".

Een van de cartoons toont twee graatmagere worstelaars, de ene met drie armen en de andere met drie benen, en een sportverslaggever die zegt "Prachtig. Dank zij Fukushima is sumo een olympische discipline geworden." De kerncentrale is op de achtergrond te zien.

"Er zijn mensen die echt de impact van de straling hebben moeten ondergaan, en dit soort tekeningen kwetst hen", legt een Japanse journalist uit. "Mochten deze in de Japanse pers gepubliceerd worden, zouden ze een groot schandaal veroorzaken."

# Belga context ## Related picture(s) [JAPAN-DISASTER-TSUNAMI](http://m.belga.be?m=phdgfebl) [OLY-2020-IOC-TOKYO](http://m.belga.be?m=goicmmjd) View full context on [BelgaBox] ( http://m.belga.be?m=bcnmaiok )