Manifestatie voor VS-ambassade voor vrijlating "Cuban Five"

Op initiatief van het comité "Free the Five" heeft een veertigtal mensen voor de Amerikaanse ambassade in Brussel betoogd om de vrijlating te eisen van de zogeheten "Cuban Five". Deze Cubaanse agenten zitten al 15 jaar vast in een Amerikaanse gevangenis wegens spionage.
BELGA/WARNAND
(archieffoto)

"Naar Amerikaans gebruik hebben we gele linten rond de bomen gespannen tegenover de ambassade. Amerikanen geven zo aan dat ze blijven hopen op de terugkeer van iemand die ze heel graag zien", zegt Katrien Demuynck, coördinatrice van de campagne "Free the Five" in België en Europa.

"We willen zo laten zien dat we nog altijd uitkijken naar de vrijlating van de Cuban Five", zegt Demuynck. "President Obama kan hen met één pennentrek in vrijheid stellen."

"We komen nu al 13 jaar lang hier samen om een menselijke oplossing voor het lot van de Cuban Five te vragen. Eigenlijk worden hen al 15 jaar elementaire rechten ontzegd."

De Cuban Five zijn vijf agenten van Cuba die volgens de Amerikanen in terroristische netwerken in Miami waren geïnfiltreerd om aanslagen tegen hun land te voorkomen. Ze zitten al 15 jaar vast in Amerikaanse cellen.

In 2011 is René González voorwaardelijk vrijgelaten. Op 3 mei heeft de rechter in Miami beslist dat hij permanent in Cuba mag wonen als hij zijn aanspraken op de Amerikaanse nationaliteit laat vallen.

Fernando González, Antonio Guerrero, Ramon Labañino en Gerardo Hernández zitten nog altijd vast.