Minder openstaande vacatures in ziekenhuizen

Het aantal openstaande jobs in de ziekenhuizen is fors teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers die de werkgeversfederatie Verso heeft verzameld. Maar op termijn blijft de nood aan verpleegkundigen groot. Zorgambassadeur Lon Holtzer waarschuwt dan ook voor een "hoerastemming".

Tot voor kort steeg jaar na jaar het aantal vacatures dat de VDAB binnenkreeg vanuit de ziekenhuizen, meer bepaald voor verpleegkundigen. Maar nu is er plots een forse terugval met bijna de helft.

Dat komt vooral omdat veel meer jongeren verpleegkunde studeren en na hun stage meteen in ziekenhuizen aan de slag gaan. Er zijn momenteel 50 procent studenten verpleegkunde meer dan in 2007. De ziekenhuizen krijgen openstaande vacatures dus makkelijker ingevuld.

Waarom kiezen steeds meer jongeren voor een job in de zorgsector? Volgens zorgambassadeur Lon Holtzer heeft de campagne www.ikgaervoor.be zeker haar vruchten afgeworpen. "Maar wellicht heeft dit ook te maken met de crisis", zei ze in "De ochtend".

Maar door de regeringsbesparingen zijn de ziekenhuizen ook gedwongen om te snoeien in hun kosten en dus ook te beknibbelen op personeel. Ze zijn geneigd om personeel minder snel in dienst te nemen of te vervangen.

Op termijn blijven verpleegkundigen niettemin zeer gewild op de arbeidsmarkt, ook omdat hun oudere collega's vanaf volgend jaar massaal met pensioen gaan. Holtzer waarschuwt dan ook voor een "hoerastemming".

Vooral het vinden van leidinggevenden in de zorgsector is een pijnpunt, aldus Holtzer. "Vroeger hadden we heel veel jongeren in de richting verpleegkunde die nu eerder in de richting van geneeskunde gaan. Daardoor was ons potentieel vroeger rijker. We zijn dus opnieuw op zoek naar dat potentieel."