Naam nieuwe CD&V-voorzitter op 12 november bekend

Op dinsdag 12 november is de winnaar van de voorzittersverkiezingen bij CD&V bekend. Dat heeft het politieke bestuur van de Vlaamse christendemocraten beslist. Zondag nog maakte huidig voorzitter Wouter Beke bekend dat hij zichzelf wil opvolgen aan het hoofd van de partij. Andere kandidaten hebben tot 1 oktober om 20.00 uur 's avonds de tijd om zich aan te dienen.

Beke werd in december 2010 met meer dan 98% van de stemmen verkozen tot CD&V-voorzitter. Zijn driejarige mandaat loopt dus eind dit jaar af.

Vorig weekend maakte Beke duidelijk dat hij, "uit respect voor de leden", het politieke bestuur van zijn partij zou voorstellen de voorzittersverkiezingen ook effectief de komende maanden te organiseren en ze niet over de verkiezingen van volgend jaar te tillen.

Het bestuur gaat nu op die vraag in. Kandidaturen kunnen tot 1 oktober om 20.00 uur worden ingediend. De kandidaten hebben de kans zichzelf aan de leden voor te stellen tussen 5 en 26 oktober tijdens één van de vijf Toppers en Trekkersdagen in Heverlee, Genk, Gent, Kortrijk en Mechelen. Die komen dit jaar in de plaats van de nationale Dag van de Afdeling.

Midden oktober krijgen de leden een stembrief in de bus. Stemmen via de post kan tot 6 november. Wie online stemt, heeft vijf dagen langer de tijd. De uitslag wordt op dinsdag 12 november bekendgemaakt. Meteen kan de nieuwe voorzitter zijn opwachting maken op het Innesto-congres van de partij, dat plaatsvindt van vrijdag 15 tot zondag 17 november.