NASA lanceert per ongeluk kikker

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft per ongeluk een kikker gelanceerd. Het onfortuinlijke beestje had wellicht verkoeling gezocht in het waterreservoir onder de lanceertoren, maar is bij het opstijgen van een onbemande raket mee gelanceerd.

Bij de lancering van een onbemande Amerikaanse raket op de Wallops/Mid-Atlantic Regional Spaceport is per ongeluk een kikker de lucht ingeschoten. Het dier is op de gevoelige plaat vastgelegd door een van de camera's van de ruimtevaartorganisatie. De NASA heeft intussen de authenticiteit van de foto bevestigd.

"Het is een authentieke foto, we hadden ongeveer acht of negen opeenvolgende foto's van de lancering. Deze is de enige waarop de kikker te zien is", bevestigde Wallops-woordvoerder Jeremy Eggers aan NBC Washington.

Vrijdag heeft de NASA de Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) gelanceerd. Het ruimtetuig moet de ijle atmosfeer van de maan onderzoeken. Bij het vertrek van de LADEE is de onfortuinlijke kikker mee gelanceerd. Wellicht heeft hij de lancering niet overleefd.

Het diertje had wellicht verkoeling gezocht in het waterreservoir onder het lanceerplatform. Dat water wordt onder meer gebruikt om het platform te beschermen en het geluid te dempen.

Dat de kikker zo groot is op de foto, in vergelijking met de raket erachter, komt omdat hij dichter bij de camera "vloog" dan de raket.

lees ook