Nummer twee Vaticaan vindt celibaat "geen dogma"

Pietro Parolin, de nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan, noemt het celibaat "geen dogma" maar "een kerkelijke traditie waarover kan worden gepraat". Parolin, momenteel nog pauselijke nuntius in Venezuela, deed de opmerkelijke uitspraak in een interview met een Venezolaanse krant. Mogelijk baant hij zo de weg voor een vernieuwingsoperatie van de paus.

Parolin pakt amper een week na zijn benoeming al uit met zeer boude uitspraken. Hij erkent dat er "rekening moet worden gehouden met de inspanningen die de Kerk gedaan heeft om het celibaat voor priesters in te voeren. We kunnen niet gewoon zeggen dat het celibaat tot het verleden behoort."

De Italiaan erkent dat paus Franciscus met het celibaat voor een flinke uitdaging staat. "Zijn beslissingen in deze kwestie moeten de Kerk verenigen, niet verdelen." Nog volgens Parolin kunnen de door de paus beloofde veranderingen verwezenlijkt worden in een democratische geest. "Er is altijd gezegd dat de Kerk geen democratische instelling is. Maar het is goed, om in deze tijd een democratischer geest te laten waaien, in de zin van een aandachtig en luisterend oor. Ik denk dat dat een doelstelling is voor de paus."

Paus Franciscus voert sinds zijn aantreden in maart een reorganisatie door binnen de Curie. De 58-jarige Parolin was tot zijn promotie eind augustus de vertegenwoordiger van de paus in Venezuela. In die functie kwam hij verschillende keren in aanvaring met wijlen president Hugo Chavez.

Parolin volgt de controversiële kardinaalTarcisio Bertone op als nummer twee binnen het Vaticaan. Bertone kwam verschillende keren in opspraak. De aanstelling van Parolin maakt deel uit van het vernieuwingsbeleid van de nieuwe paus die eerder ook al het civiele strafrecht binnen Vaticaanstad vernieuwde waardoor witwaspraktijken, seksueel misbruik en het bezit van kinderporno voortaan beter bestraft kunnen worden. Parolin begint op 15 oktober aan zijn nieuwe taak.