Onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen

Het Leuvense gerecht voert een onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen in Vlaams-Brabant. Twee ambtenaren zijn geschorst omdat ze gesjoemeld zouden hebben bij de uitvoering van overheidsopdrachten in de regio Leuven.

De onderzoeksrechter in Leuven heeft de voorbije weken huiszoekingen laten uitvoeren bij de Regie der Gebouwen Vlaams-Brabant, maar ook bij verschillende aannemers en ambtenaren. De corruptie kwam eind vorig jaar al aan het licht door de interne auditdienst van de Regie der Gebouwen zelf. Daarbij kwamen twee ambtenaren in het vizier.

"We wachten niet op het resultaat van de rechtbank. De tuchtprocedure is gestart en de ambtenaren zijn geschorst. Een van hen heeft al zijn ontslag gegeven",  zegt Laurent Vrijdaghs, topman bij de Regie der Gebouwen.

De Regie der Gebouwen Vlaams-Brabant is verantwoordelijk voor de bouw en de renovatie van overheidsgebouwen in de provincie, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de gevangenis van Leuven Centraal en het Afrikamuseum in Tervuren. De Regie der Gebouwen kende in 2006 al een groot corruptieschandaal. Toen liepen tientallen aannemers en ambtenaren tegen de lamp. Sinds dat schandaal is de dienst gereorganiseerd. Vrijdaghs benadrukt dat deze toestanden uitzonderlijk blijven.