Pendelen doet u heel wat roet slikken

Wie zich in het verkeer waagt, krijgt tot 30 procent meer roetdeeltjes binnen dan de huisgenoot die thuis blijft, leert Vlaams onderzoek. Dat meldt De Standaard.

Roetdeeltjes worden als de meest schadelijke deeltjes van fijn stof beschouwd. Ze ontstaan door de onvolledige verbranding van dieselbrandstof.

Uit een doctoraat van Evi Dons (UHasselt, Vito) blijkt dat de verplaatsing naar het werk mensen heel wat roet doet slikken. Bij mensen die op hetzelfde adres wonen, lopen de verschillen op tot 30 procent tussen de thuisblijver en de uitwerkende partner.

De blootstelling is het hoogst in motorvoertuigen (auto, bus, tram en metro) en het laagst voor fietsers en voetgangers en in treinen. "30 procent meer blootstelling is veel", zegt Luc Int Panis, onderzoeker aan de Vito, in De Standaard, "als je weet dat de gezondheidsrisico's lineair toenemen met de blootstelling".