Poetin waarschuwt nu ook Amerikaanse bevolking

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse bevolking gewaarschuwd voor een mogelijke militaire inval in Syrië. In een opiniestuk in de New York Times schrijft hij dat zo'n interventie een nieuwe golf van terrorisme kan teweegbrengen. Poetin herhaalde nogmaals zijn overtuiging dat de chemische aanval van 21 augustus het werk was van de oppositie om een buitenlandse interventie uit te lokken.
AP2013

Het "pleidooi" van Poetin in de New York Times speelt handig in op de desinteresse en afkeer van de Amerikaanse publieke opinie voor een interventie in Syrië. Volgens Poetin zelf zijn het de recente gebeurtenissen die hem ertoe aangezet hebben om het Amerikaanse volk en hun politieke leiders rechtstreeks aan te spreken. Meteen komt er ook een nauwelijks verholen dreigement aan de Verenigde Naties. "Niemand wil dat de VN hetzelfde lot ondergaat als zijn voorloper, de Volkenbond, die ten onder ging aan het gebrek aan invloed. Dat kan wanneer invloedrijke landen de VN omzeilen en militaire actie ondernemen zonder de toestemming van de VN-Veiligheidsraad."

"De mogelijke aanval van de Verenigde Staten tegen Syrië - ondanks sterke tegenstand van verscheidene landen en belangrijke politieke en religieuze leiders zoals de paus - zal leiden tot meer onschuldige slachtoffers en escaleren, mogelijk tot ver buiten de Syrische grenzen."

De Russische president pleit ervoor om voor elke actie via de Veiligheidsraad te passeren en stelt dat het "voor de Verenigde Staten gemeengoed is geworden om buitenlandse politiek via het leger te bedrijven". Een opmerkelijke uitspraak van een leider van een land dat zelf in het verleden het gebruik van militair geweld niet schuwde.

Nog volgens Poetin zou door een militaire ingreep ook het internationale overleg over de aanmaak van kernwapens door Iran en het Israëlisch-Palestijnse conflict mee in gevaar brengen. "Is dit op lange termijn in het voordeel van de VS? Ik betwijfel het. Miljoenen mensen wereldwijd zien Amerika niet als een democratisch model maar als een uitvoerder van bruut geweld."

Overleg in Genève

Poetins opiniestuk verscheen luttele uren voor de geplande ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met zijn Russische collega Sergei Lavrov. De twee bespreken vandaag in Genève het Russische voorstel in verband met Syrië. Dat voorstel, dat ook door Damascus is goedgekeurd, brengt de chemische wapens in Syrië onder internationale controle.

Kerry, die vergezeld is door een team van Amerikaanse wapenexperts, zal in Zwitserland ook een gesprek voeren met Lakhdar Brahimi, de Speciaal Gezant van de VN en de Arabische Liga voor Syrië. Gisteren beraadden de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zich over het Russische voorstel.