Strijd tegen fraude levert staatskas 1,2 miljard op

De strijd tegen de fiscale en sociale fraude zal dit jaar meer dan 1,2 miljard euro opbrengen. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) overstijgt daarmee zijn doelstellingen maar stelt in een interview met de krant La Libre Belgique dat hij nu vooral toekomstige fraude wil voorkomen. In 2012 bracht de fraudebestrijding nog 720 miljoen euro op.

De 1,2 miljard euro is afkomstig van verschillende bronnen, zoals de controles van de BBI (Buitengewone Belastingsinspectie), verduidelijkt Crombez.

De bedragen bij fiscale fraude liggen een stuk hoger dan die bij sociale fraude. Maar volgens de staatssecretaris bespaart de staat dit jaar veel geld op de sociale uitkeringen doordat ze door haar extra inspanningen de uitbetaling van onterechte uitkeringen kon vermijden.

Het doel van de fraudebestrijding is volgens de SP.A het vermijden van fraude in de toekomst, zodat er nadien niet meer hersteld moet worden. Crombez ziet de strijd tegen de sociale dumping en de oneerlijke concurrentie als een prioriteit voor de komende maanden. Ook het zwartwerk in de horeca en de bouw blijft een aandachtspunt.