Uitgeverij Van Halewyck in de clinch met de voetbalbond

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil het "Jaarboek voetbal 2012-2013", uitgegeven door Van Halewyck, uit de rekken halen. Op de cover prijkt immers een foto van de Rode Duivels. "Die foto mag niet zomaar door iedereen gebruikt worden", zei de KBVB-woordvoerder in "Terzake".

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in een aangetekend schrijven aan uitgeverij Van Halewyck gevraagd om het "Jaarboek Voetbal 2012-2013", dat zaterdag uitkwam, uit de handel te nemen.

"Het probleem is dat de cover van het boek misleidend is", aldus KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock (foto links). "Op de cover staat een foto van de Rode Duivels, van wie wij het portretrecht beheren en exploiteren. Die foto heeft hier duidelijk een commerciële waarde, en mag dus niet zomaar gebruikt worden zonder eerst aan ons de toestemming te vragen."

André Van Halewyck (foto onder) van de gelijknamige uitgeverij is ontstemd over de uitspraken van de voetbalbond. "Als men dit boek uit de rekken haalt omdat het een journalistiek werk is, moeten we misschien de boeken dicht doen”, reageerde hij in "Terzake". "Het "Jaarboek voetbal 2012-2013" is een verslag van het voorbije voetbalseizoen. De Rode Duivels horen daar nu eenmaal bij."

De voetbalbond is vooral bang dat iedereen een graantje wil meepikken van het succes van de Rode Duivels. "Iedereen wil op de kar van het succes springen. Laat dit een signaal zijn voor anderen dat dat niet zomaar kan", aldus Van Loock.

Van Halewyck vindt echter niet dat de voetbalbond het recht heeft om een boek uit de rekken te halen. "Zoiets moet via de rechtbank gaan", klonk het in "Terzake".

"Boeken worden niet verboden in dit land"

Hoogleraar mediarecht Dirk Voorhoof van de Universiteit Gent denkt dat de voetbalbond geen poot heeft om op te staan. "Als in een journalistiek verslag melding wordt gemaakt van de Rode Duivels, is dat geen inbreuk op het merkenrecht", zei hij in "Terzake".

"De eis om het boek niet te verspreiden is een compleet buitensporige eis", ging Voorhoof verder. "Het is dan ook onaanvaardbaar om met een dergelijk dreigement te komen. Boeken worden niet verboden in dit land."