Voyager 1 heeft officieel het zonnestelsel verlaten

Voyager 1 heeft als eerste menselijke object ooit ons zonnestelsel verlaten. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "Het is een mijlpaal en het begin van een nieuwe reis", klinkt het bij NASA.

36 jaar nadat het door plutonium aangedreven ruimtetuig werd gelanceerd, heeft de Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten. Wellicht heeft het toestel dat al een jaar geleden gedaan, maar dat is moeilijk om vast te stellen, want het zonnestelsel heeft geen duidelijke grenzen. De NASA heeft intussen voldoende bewijzen verzameld die erop wijzen dat het tuig ontsnapt is aan de invloed van de zon.

Voyager 1 zal zich nu focussen op het bestuderen van exotische deeltjes en andere verschijnselen in een nooit eerder onderzocht deel van het universum. Het ruimtetuig heeft overigens ook een vergulde schijf (kleine foto) aan boord met daarop basisinformatie over de mensheid en de aarde, voor het geval dat het op intelligent leven zou botsen.

De Voyager 1 heeft overigens een tweelingbroer, de Voyager 2. Verwacht wordt dat het nog enkele jaren zal duren vooraleer dat ruimtetuig zich ook buiten het zonnestelsel bevindt.

Beide tuigen zijn in 1977 gelanceerd en reisden langs Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus voor ze op hun interstellaire missie vertrokken in 1990. Veel van onze kennis van die vier planeten is te danken aan informatie van de Voyager 1 en 2.