15-jarige die monnik wou worden, mag land niet verlaten

De 15-jarige jongen uit Sint-Laureins die naar India wou vertrekken om er een opleiding tot monnik te volgen, mag het land niet verlaten. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Gisteren had een jeugdrechter beslist geen maatregelen op te leggen aan de jongen, maar het Gentse parket ging daartegen in beroep. Het hof van beroep wil nu eerst "verder onderzoek naar de leefomstandigheden" van de jongen.

De jongen wilde vandaag naar India vertrekken, maar die reis gaat dus voorlopig niet door. Gisteren had een jeugdrechter nog beslist om geen maatregelen aan de jongen op te leggen, waardoor hij vandaag zou kunnen vertrekken, maar het parket ging in beroep tegen die beslissing.

"In het belang van de minderjarige is het parket van oordeel dat de zaak voorgelegd moet worden aan het hof van beroep", zei parketwoordvoerster An Schoonjans voor de zitting van start ging. "Hij moet er samen met zijn moeder verschijnen en het is aan het hof om te oordelen over eventuele maatregelen."

De rechter in beroep heeft nu beslist dat de tiener het land niet mag verlaten. Voor zijn geplande vlucht was het sowieso te laat geweest. De uitspraak viel pas rond 15.30 uur in Gent en het vliegtuig zou normaal gezien om 16 uur vertrekken.

Volgens het hof moet er nu "eerst verder onderzoek" gevoerd worden "naar de precieze toestand en omstandigheden waarin de minderjarige leeft", zo luidt het in een korte mededeling.

"Ik heb het gevoel dat het in orde komt"

De moeder van de jongen was net voor de zitting niet te spreken over het feit dat het parket in beroep ging. "We waren beter een kwartier vroeger naar de luchthaven vertrokken", zei ze. "De politie kwam aan onze deur om te zeggen dat we mee moesten komen en voor ik het wist zat hij al in een politievoertuig. Daarop werden we geëscorteerd door twee wagens tot in Gent."

Na de uitspraak van het hof van beroep was de moeder iets milder gestemd: "Ik heb het gevoel dat er een oplossing zal komen, maar dat het een kwestie van tijd is. Iets negatiefs heeft ook altijd iets positiefs."

"Slachtoffer van isolatie"

De oom van de 15-jarige laat via een mededeling van zijn advocaat weten dat de jongen het slachtoffer is van "isolatie en afscherming van de buitenwereld". Volgens het familielid is de relatie met zijn moeder "te innig geweest" en daardoor "schadelijk". "Ik vind dat hij de kans moet hebben om op te groeien in een normale omgeving waar hij contacten kan leggen met kinderen van zijn eigen leeftijd."

Hij bedankt daarnaast ook de jeugdafdeling van het Gentse parket voor "de zorgvuldigheid waarmee het parket, ondanks de korte tijd waarover het beschikte, tracht na te gaan of de opvoedingssituatie al dan niet problematisch is".