90 miljoen kinderlevens gered in laatste 22 jaar

Het terugdringen van de kindersterfte werpt beetje bij beetje zijn vruchten af. De voorbije 22 jaar konden 90 miljoen kinderlevens worden gered. Dat blijkt uit cijfers van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Maar ruimte voor zelfingenomenheid is er niet. Vorig jaar stierven zo'n 6,6 miljoen kinderen jonger dan vijf. Unicef waarschuwt: als er niet gauw nieuwe maatregelen komen, dan halen we de Millenniumdoelstelling voor kindersterfte niet.

In een rapport dat vandaag verschijnt, stelt Unicef dat als er nu niets gedaan wordt tussen 2015 en 2028 het leven van 35 miljoen extra kinderen in gevaar komt. En de vierde Millenniumdoelstelling, het terugdringen van de kindersterfte bij kinderen onder de vijf jaar met twee derde tegen 2015, wordt dan zeker niet gehaald.

"We weten hoe we de vooruitgang kunnen versnellen, maar we moeten handelen met een hernieuwd gevoel van hoogdringendheid", zegt Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef. 176 landen hebben intussen plechtig beloofd om de maatregelen tegen kindersterfte op te drijven. Dat kan onder meer door het behandelen van muskietennetten met insecticiden, de verdeling van geneesmiddelen of de promotie van borstvoeding.

De cijfers

Sinds 1990 - het begin van de registratie - is het jaarlijkse kindersterftecijfer gedaald van 12,6 miljoen tot 6,6 miljoen. Bovendien zijn er de afgelopen 22 jaar dus ook 90 miljoen kinderlevens gered.

Daartegenover staat dat er per dag nog steeds 6.000 kinderen jonger dan vijf - verzwakt door ondervoeding - sterven aan aandoeningen als longontsteking, diarree of malaria. Vorig jaar stierven er wereldwijd bijna drie miljoen baby's voor ze een maand oud waren aan ziektes die makkelijk hadden kunnen worden voorkomen.

De afgelopen 22 jaar werden de beste resultaten geboekt in Oost- en Zuid-Afrika, daar daalt de kindersterfte vandaag vijf keer sneller dan in 1990, dankzij onder meer vaccinaties en schoon drinkbaar water. Maar in West- en Centraal-Afrika is er sinds 1990 vrijwel geen daling van de kindersterfte merkbaar.