9 procent minder letselongevallen in eerste helft 2013

In de eerste zes maanden van dit jaar waren er ruim 19.000 ongevallen met gewonden. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een daling met 9 procent. Ook het aantal dodelijke slachtoffers ter plaatse daalde, met ruim 5 procent. In absolute cijfers gaat het om de laagste aantallen ooit. Maar het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) waarschuwt voor overdreven optimisme.

Het BIVV tekende van januari tot en met juni van dit jaar in totaal 1.980 letselongevallen en 18 doden ter plaatse minder op. In totaal gaat het om 19.511 letselongevallen en 303 ongevallen met doden ter plaatse. "Deze positieve balans is hoofdzakelijk gerealiseerd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar", aldus het BIVV. Zo daalde het aantal letselongevallen tijdens de weekendnachten opnieuw en wel met tien procent.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) ziet drie oorzaken. "Er zijn veel meer controles, efficiëntere sancties en ook de mentaliteit is veranderd, vooral dankzij de campagnes. We kunnen dan ook stellen dat de meerderheid van onze bestuurders goede chauffeurs zijn. Een klein aantal echter gedraagt zich als criminelen op onze wegen. Om hen van mening te doen veranderen, moeten we choquerende campagnes voeren."

Er moet nog een lange weg afgelegd worden, luidt het. "Om op hetzelfde niveau te geraken als in onze buurlanden, moeten er nog enorme inspanningen worden geleverd." De Europese doelstelling is om tussen 2012 en 2020 het aantal verkeersdoden met 50 procent te doen dalen.