"Borgman" is Nederlandse inzending voor de Oscars

De speelfilm "Borgman" van regisseur Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Dat heeft filminstituut Eye International bekendgemaakt. Er spelen ook heel wat Vlamingen mee in de film.

"Borgman", de achtste film van regisseur Alex van Warmerdam, beleefde in mei zijn wereldpremière in de competitie van het Filmfestival van Cannes. Het was voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse film in de competitie was opgenomen.

De zwarte komedie vertelt het verhaal van een mysterieuze vreemdeling die op een dag aanbelt bij een luxevilla, met alle gevolgen van dien voor de bewoners.

De film wordt gedragen door een flink aantal Vlaamse acteurs, met naast hoofdrolspeler Jan Bijvoet ook nog Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 voor "Karakter". In 2004 sleepte Nederland voor het laatste een nominatie in deze categorie in de wacht, voor "De tweeling".

Op 16 januari wordt bekend of "Borgman" tot de genomineerden behoort in de categorie "beste niet-Engelstalige film". De Belgische inzending voor de Oscars is nog niet bekend.