"Duidelijke taal heeft niet altijd woorden nodig"

In Duitsland gooit SPD-leider Peer Steinbrück alle middelen in de strijd om de gunst van de kiezers in de parlementsverkiezingen voor zich te winnen. Zo laat hij zich met uitgestoken middelvinger fotograferen op de cover van het magazine van de Süddeutsche Zeitung.

De interviewer van de Süddeutsche Zeitung vroeg Steinbrücks commentaar op het begin van zijn campagne, die gekenmerkt werd door blunders. Steinbrücks enige reactie was het opsteken van zijn middelvinger. Hij keurde zelf de foto goed voor publicatie, al raadde zijn adviseur hem dat af.

De foto gaat in ieder geval niet onopgemerkt voorbij. Op Twitter lopen de reacties binnen. Zelf twittert Steinbrück dat "duidelijke taal niet altijd in woorden uitgedrukt moet worden, bijvoorbeeld als je oude koek voorgelegd krijgt in plaats van belangrijke vragen".

In de laatste opiniepeiling van de Duitse zender ARD doet Steinbrück het overigens niet slecht. De SPD stijgt licht tot 28 procent (+1), terwijl de CDU/CSU licht verliest en op 40 procent uitkomt (-1). De liberale coalitiepartner van Angela Merkel, de FDP, blijft rond de kiesdrempel van 5 procent zweven.