"Nooit zoveel onzin over ontslagen werknemers gehoord"

ACV-voorzitter Marc Leemans verdedigt de regeling bij Ford Genk om werknemers van 52 jaar met "brugpensioen" te laten gaan. Het gaat niet om brugpensioen, zegt Leemans in "De ochtend" op Radio1 en die werknemers hebben recht op een extra vergoeding van Ford.

'Ik heb nog nooit zoveel onzin gehoord over werknemers die ontslagen worden als in de laatste 24 uur", zegt Leemans. "Dit is geen brugpensioen, maar een stelsel van werkloosheid met een toeslag die betaald wordt door de werkgever. Dit heeft ook niets te maken met de loonkosten. Ford heeft geen duizenden mensen op straat gezet omwille van de loonkosten, maar omwille van een beslissing die genomen werd in de logica van een multinational."

Het is ook niet zo dat de ontslagen 52-plussers nu rustig gaan zitten wachten op hun pensioen. "Die mensen moeten beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, kunnen opgeroepen worden, kunnen naar een andere job toegeleid worden", zegt Leemans. Dat velen van hen geen werk vinden heeft te maken met het gebrek aan aanbod en het gebrek aan wil van werkgevers om nog oude werknemers in dienst te nemen.

Dat die mensen een bijpassing krijgen bij hun werkloosheidsvergoeding is maar evident, zegt Leemans. "Zij hebben 30, 40 jaar gewerkt bij een werkgever. Het is toch maar normaal dat die werkgever minstens een morele schadevergoeding betaalt om het geleden leed wat te compenseren", stelt Leemans.

"Als die mensen nadien een nieuwe job vinden, dan is dat meestal met een lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden. De extra vergoeding van Ford is dan een opstapje om nog een redelijk loon te hebben", besluit de ACV-voorzitter.