"Ultieme vlucht des bijgeloofs" tart het lot

Op deze vrijdag de 13e blijven we bij voorkeur uit de buurt van zwarte katten en lopen we in een boog rond een ladder, maar de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair trekt zich van dat bijgeloof geen moer aan. Vandaag is immers een vliegtuig vertrokken met vluchtnummer AY666 naar HEL. Een afkorting van bestemming Helsinki. En geloof het of niet: het is veilig geland.
Science Photo Library

Piloot Juha-Pekka Keidasto droeg de zware verantwoordelijkheid om het toestel van Kopenhagen naar Helsinki te vliegen. "De piloten onderling moeten er wel mee lachen", zei hij eerder. "Als er passagiers met vragen zitten over ons vluchtnummer, dan kunnen ze altijd terecht bij het cabinepersoneel."

De Finse luchtvaartmaatschappij hecht met andere woorden geen belang aan de kwalijke reputatie die vrijdag de 13e geniet. Zo behouden de Finnen rij nummer dertien in hun vliegtuigen, iets wat sommige andere luchtvaartmaatschappijen niet doen.

De klanten leken zich ook weinig aan te trekken van deze "ongeluksvlucht", want het vliegtuig was zo goed als volledig bezet. De aanwezigen hadden ook deze keer gelijk, want de ultieme vlucht des bijgeloofs is rond 15.48 uur plaatselijke tijd veilig geland op de luchthaven van Helsinki. Over eventuele valpartijen op de vliegtuigtrap is ons niets bekend...

lees ook