"Waalse regering moet controle over Tecteo heroveren"

MR-voorzitter Charles Michel eist dat de Waalse regering de intercommunale Tecteo grondig hervormt, zodat een echte democratische controle mogelijk wordt. Dat zei hij in het RTBF-programma "Matin première" in een reactie op de heisa rond de overname door Tecteo van de kranten van L'Avenir. In "Vandaag" op Radio 1 stelde hij dat de nadruk op het feit dat MR-leden de overname mee goedkeurden, de aandacht van de kern van de zaak afleidt.

Begin deze maand raakte bekend dat de Waalse intercommunale Tecteo de kranten van L'Avenir heeft overgekocht van Corelio. Van meet af aan stond die overname ter discussie, onder meer omdat Tecteo een publieke instelling is. 

MR-voorzitter Charles Michel ging zo ver te stellen dat de overname een voorbeeld is van de "Berlusconisering" van Wallonië waarbij een door de PS geleid overheidsorgaan te veel macht vergaart. 

De meerderheid van de bestuursleden van Tecteo zijn inderdaad van PS-signatuur. Maar ook de MR is met 3 leden in het bestuur vertegenwoordigd en alle drie keurden ze de overname mee goed. Opmerkelijk: dat gebeurde tegen de uitdrukkelijke instructies van hun eigen partijtop in.

Twee van de MR-bestuursleden hebben inmiddels ontslag genomen, wat op begrip kan rekenen van voorzitter Michel. Een van hen, Alain Jeunehomme is door de heisa ook opgestapt als kabinetschef van minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle (MR).

"Ik erken de moed van Jeunehomme", zei Michel in het RTBF-programma "Matin première". "Hij heeft de fout begaan tegen de instructies van de voorzitter van de Luikse MR-federatie, Daniel Bacquelaine, in te gaan en hij heeft de gevolgen hiervan aanvaard. Een andere bestuurder heeft reeds ontslag genomen."

"Een intercommunale die steeds meer macht vergaart is problematisch"

In "Vandaag" op Radio 1 ging Michel door op de kwestie. Hij bleef bij zijn standpunt dat Tecteo een voorbeeld is van de "Berlusconisering" van Wallonië.

Tegelijk benadrukte hij dat de PS de absolute meerderheid van de bestuurszitjes in handen heeft. "De stemmen van de MR-leden voor de overname hebben eigenlijk geen enkel verschil gemaakt." Hij erkent wel dat hun stemmen op zijn minst "oncomfortabel" zijn.

Toch verbaasde het hem dat zo veel belang wordt gehecht aan die MR-stemmen. "Dat is niet de kern van de zaak. Het grote probleem is en blijft het feit dat een intercommunale meer en meer macht vergaart. Eerder deed Tecteo dat al in de domeinen van de energiesector en de luchtvaart. Nu neemt de intercommunale een krant over."

"Dit is een zaak die de Waalse regering aanbelangt. Ik hoop dat ze de situatie zal oplossen en een initiatief zal nemen. Want nu ontsnapt Tecteo volledig aan haar controle."