Alternatieve Nobelprijs voor mestkevers, koeien en zatlappen

De alternatieve Nobelprijzen zijn gisteravond opnieuw uitgedeeld. De zogenoemde Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek "mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten".
Associated Press / Source : FR170221 AP

De Ig Nobelprijzen zijn net als de echte Nobelprijzen ingedeeld in een aantal categorieën. De prijs voor psychologie gaat naar een studie die aantoont dat dronken mensen zich effectief aantrekkelijker voelen. Een onderzoek dat bewijst dat mestkevers zich oriënteren via de Melkweg sleept de gecombineerde prijs voor biologie en astronomie in de wacht.

Een ingenieus systeem tegen vliegtuigkapingen krijgt de prijs voor de veiligheid. Het houdt onder meer in dat de vliegtuigkaper na een druk op de knop van het boordpersoneel door een geheim luik valt, daar in een cel terechtkomt die dan met een parachute uit het vliegtuig geworpen wordt. De politie kan de vliegtuigkaper dan beneden oppakken.

De fysicaprijs is voor een onderzoek dat aantoont dat mensen effectief over water kunnen lopen, zolang die mensen en het water waarover gelopen wordt, zich op de maan bevinden. De medische prijs is dan weer voor onderzoekers die ontdekt hebben dat klassieke muziek muizen helpt bij de revalidatie na een harttransplantatie.

Om in de dierenwereld te blijven, de waarschijnlijkheidsprijs is voor enkele vorsers die ontdekten dat hoe langer een koe neerligt, de kans steeds groter wordt dat het dier weer snel rechtstaat. Eens die koe rechtstaat, is het bijna onmogelijk om te voorspellen wanneer ze weer gaat liggen.

De volksgezondheidsprijs is voor een onderzoeksteam dat de medische technieken ontwikkelde om een geamputeerde penis terug aan te naaien. De technieken zijn volgens de vorsers evenwel niet aan te raden bij een geamputeerde penis die al gedeeltelijk is opgegeten door een eend.

Het verorberen van een spitsmuis heeft enkele onderzoekers de archeologieprijs opgeleverd. Ze wilden nagaan hoe vlot beentjes worden verteerd door het menselijke spijsverteringsstelsel en vonden er niets beter op dan zelf een spitsmuis op te eten.

Over eten gesproken. De chemieprijs gaat naar enkele vorsers die ontdekt hebben dat de reden waarom mensen huilen bij het snijden van uien veel ingewikkelder in elkaar zit dan tot nu toe vermoed werd.

Het Ig Nobelprijscomité eindigde met een politiek statement. De laatste dictator van Europa, Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, heeft de Ig Nobelprijs voor de vrede gekregen, omdat hij applaudisseren in het openbaar heeft verboden.

© lifeonwhite.com

Onwaarschijnlijk onderzoek

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek "mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten". Ze worden georganiseerd door het Amerikaanse tijdschrift Annals of Improbable Research en zijn een parodie op de Nobelprijzen.

De prijs wordt uitgereikt tijdens een ludieke avondvullende show waar echte Nobelprijs-winnaars de prijzen overhandigen en de uitvindingen demonstreren.

Associated Press / Source : FR170221 AP