Audiopionier Ray Dolby overleden

Ray Dolby, de uitvinder van het ruisonderdrukkingssysteem en Dolby Surround, is overleden. Dolby ontketende met zijn uitvindingen een revolutie in de muziek- en filmwereld. De Amerikaan leed al enkele jaren aan alzheimer en recent ook aan leukemie. Hij was 80.
AP2012

Dolby, ingenieur van opleiding, begon zijn carrière als student in de Ampex Corporation, waar hij mee aan de wieg stond van de eerste videorecorders. Na het behalen van zijn doctoraat richtte hij in 1965 zijn eigen bedrijf op in Londen. Dolby Laboratories groeide uit tot een wereldleider op het vlak van audiotechnologie.

Het bedrijf ontwikkelde het ruisonderdrukkingssysteem Dolby Noise Reduction, dat een revolutie ontketende in de muziek- en filmwereld. Dolby maakte van het bioscoopbezoek een ware belevenis door de installatie van verschillende luidsprekers en de invoering van meerkanalentechnologie. Die techniek werd later onder de naam Dolby Surround System ook gemeengoed in de huiskamers.

Ray Dolby kreeg twee Oscars, verschillende Emmy's en een Grammy voor zijn werk. Volgend jaar zou hij met een ster bedacht worden op de Hollywood Walk of Fame. De huidige directeur van Dolby Laboratories noemde Dolby in een reactie op zijn overlijden "een echte visionair".