De vlucht van Bart De Wever - Luc Van der Kelen

Waar ging de politiek in ons land deze week over? Niet over Syrië en het tragische lot van miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor terreur en gasbommen. Niet over de laatste State of the European Union van José Manuel Barroso. Niet over het Europees toezicht op de banken, dat nu eindelijk is toegekend aan de Europese Centrale Bank.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Welnee, de waan van de dag in België ging over twee panda's en de voertaal in het frietkraam en de hamburgertent rond het nieuwe nationale voetbalstadion op de Heizel. U zal uw friet in 't Brabants moeten bestellen, de taal van de streek. Precies zoals iedereen in het grensstadje Menen, vlak bij de schreve, in 't Westhoeks moet leren tellen in het gemeentehuis. “25 euro”.

In allerlei delen van de wereld hebben ze dat al meegemaakt: Belgische ministers van allerlei regeringen die op 't zelfde ogenblik in 't zelfde buitenland elkaar de loef proberen af te steken. Nu was het gevaar dat de heren Peeters, Di Rupo en De Croo elkaar voor de voeten zouden lopen niet zo groot in het onmetelijke China. Maar dat belet niet dat de Chinezen raar zullen opgekeken hebben dat de eerste minister van België en de eerste minister van de deelstaat Vlaanderen elkaar in hun land de huur van twee panda's komen betwisten. De burgemeester van Antwerpen reageerde zuur. Eerst het voetbal verloren, nu de panda's verloren, het begint daar een gewoonte te worden.

Kris Peeters in Chinatown

Superman Kris Peeters rules Flanders vanuit China. Panda's gemist, jammer. Een voetbalstadion met of zonder atletiekpiste. Naar goede Vlaamse gewoonte schuiven we die beslissing vooruit naar volgend jaar. Onderhandeld met de burgemeester van Maastricht over de koffieshops. Peeters kan besturen op elke plaats ter wereld.

Ik weet niet of de bestuurders van Vlaanderen de paradox hebben bemerkt in de zaak van de bamboe etende pandaberen. Wel, de Waalse inzending voor de huur van de panda's werd ingediend door een privé-bedrijf zonder overheidsfinanciering, bepleit door de PS-premier van België, u weet wel, de laatste communist. De Vlaamse inzending daarentegen, land of the free, werd ingediend door een instelling die al gedurende een jaar of dertig gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid om te kunnen overleven. En de privé-sector heeft gewonnen.

Verhuizen, die Antwerpse Zoo

Pairi Daiza is een van die initiatieven in een Wallonië dat nieuwe wegen zoekt voor zijn economisch herstel. De tijd van de hoogovens en de koolmijnen is voorbij. Het zwarte land is opnieuw het groene land aan het worden, van Charleroi tot Mons, en speelt zijn troeven uit, ruimte, natuur, nieuwe attracties als het dierenpark, waar de panda's naartoe komen en dat een echt belevingspark is voor families met kinderen. Ze kunnen er een giraf aaien, de olifanten wandelen ze voorbij. Dat is een heel ander concept dan een door de stad ingesloten dierentuin, die nog dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Misschien moest de Antwerpse Zoo maar beter in zijn geheel verhuizen naar Planckendael. Daar is ruimte en er kan een belevingszoo van gemaakt worden.Vlaanderen heeft voorzeker troeven, maar het is ingedommeld. Het drijft aan de kust op dat ene jaar op tien met veel zon, het heeft de evolutie naar all in-belevingshotels volledig gemist, het krijgt in zijn kunststeden felle concurrentie van Brussel en het promoot op de eigen tv alleen nog het fietstoerisme.

Nochtans komen er nieuwe stromen toeristen op ons af uit de nieuw opkomende landen in Azië, China, Qatar, voor wie België enkel een tussenstop is tussen Amsterdam en Parijs en waar je dus moet opvallen met attracties zoals er nergens anders bestaan om de nieuwe toeristen niet te missen. Voorbeeld: van de Chinese toeristen gaat ruim driekwart enkel naar de Grote Markt in Brussel en een percent of 7 naar Brugge. De restjes worden verdeeld tussen Antwerpen, Gent, Wallonië...

Uiteraard vraagt dat een totaalvisie op het toeristisch beleid voor onze regio, een niet onbelangrijke economische sector die veel geld binnenbrengt. Wie is daar alweer minister van? Is het niet Geert Bourgeois?

De grootste wil niet regeren

Maar besturen is niet de eerste zorg van zijn partij. Die is vandaag bezig met politieke stratego om te verbergen dat er binnen zijn partij verregaande onenigheid bestaat over de te volgen strategie. Tenzij de N-VA de open debatcultuur van Verhofstadt heeft heruitgevonden met de enkele bedoeling om het hele politieke debat te laten draaien rond de vandaag helemaal niet ter zake doende vraag: wie mag het volgend jaar doen met wie.

Vroeger was dat simpel. De CVP haalde toen rond de dertig percent en kreeg bijgevolg de premier en het politieke initiatief. Of de partij moest een rammeling van vijf percent van de stemmen hebben gehad. In zo'n geval had ze soms 100 dagen nodig, waarna Jean-Luc Dehaene alsnog een regering vormde met een CVP-premier.

Vandaag is dat blijkbaar anders. Nu haalt de N-VA in verkiezingen en peilingen steevast dertig percent van de stemmen, de nummer twee ongeveer de helft daarvan. In elk land ter wereld zou de voorzitter van zo'n partij zich automatisch opwerpen als kandidaat-premier en proberen in de kortste keren een regering te vormen. In de republiek Vlaanderen niet. Daar vlucht de voorzitter van de grootste partij voor zijn verantwoordelijkheid. Hij bestaat het de voorzitter van de nummer twee met amper ... 17 percent van de stemmen te verwijten dat hij de functie van premier niet wil opeisen. Dat heet dan de omgekeerde wereld.

Let wel, in het Vlaams Parlement is het automatisch de grootste partij die als eerste de kans krijgt om een regering te vormen. Zo is de Vlaamse regering met de N-VA ook gevormd. Geregeld hebben N-VA'ers een dergelijk systeem ook bepleit als een van de mogelijkheden voor de vorming van de federale regering, om de koning van die taak te ontheffen.

Nu blijft het even stil in de stadstaat Antwerpen. Het vreemde is dat voorzitter De Wever er nog mee wegkomt bij zijn publiek. Dat blogt, dat discussieert, dat spelt iedereen de les, dat wil deelnemen aan het politiek debat, maar dat ziet de meest voor de hand liggende vraag niet. “Waarom zouden we stemmen voor de N-VA, als de partij niet eens probeert om te regeren?”

(De auteur was politiek commentator voor Het Laatste Nieuws.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.