Di Rupo: "Niets te maken met toewijzing van panda's"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft ontkend iets te maken te hebben met de beslissing van de Chinezen om twee panda's naar het dierenpark Pairi Daiza te sturen, vlak bij zijn thuisstad Bergen. De N-VA, federaal in de oppositie, heeft laten weten dat het de premier wil interpelleren over de zaak.

"De Chinese premier nam zelf het initiatief om de twee panda's aan Pairi Daiza te leveren", zegt Di Rupo op een persconferentie. Hij benadrukt ook dat het vooral belangrijk is dat de panda's naar ons land komen. "Dat is positief nieuws. Vooral voor de kinderen, want zij vinden panda's zeer sympathiek."

De Antwerpse zoo was ook kandidaat om de panda's te krijgen, maar zij zouden niet de juiste procedure hebben gevolgd.

8 miljoen euro

Dierenpark Pairi Daiza investeert acht miljoen euro om de twee Chinese panda's te kunnen opvangen. Dat heeft het park gemeld op een persconferentie. Pairi Daiza hoopt de dieren tegen de twintigste verjaardag van het park, in het voorjaar van 2014, aan het publiek te kunnen tonen.

"Wij hebben het grootste respect voor de Antwerpse Zoo, met wie we uitstekende relaties onderhouden. We kunnen hun ontgoocheling begrijpen", zegt Eric Domb, de oprichter van het dierenpark. Maar de communautaire rel vond hij geen goede zaak. "De panda's zijn Chinees, niet Waals of Vlaams. Ik ben er niet zeker van dat dit het imago van onze inwoners goed heeft gedaan".