Duitse schrijver Erich Loest (87) is overleden

De Duitse schrijver Erich Loest, een van de voornaamste kritische stemmen in de voormalige DDR, is gisteren om het leven gekomen na een val uit het raam van een twee verdiepingen hoge ziekenhuiskamer in Leipzig. De politie gaat ervan uit dat de 87-jarige auteur zelfmoord pleegde.

Loest wordt aanzien als een van de beste chroniqueurs van het dagelijkse leven in de DDR. Hij spaarde zijn kritiek op het communistische regime niet, wat van hem een voornaam doelwit van de Stasi en de censoren maakte. In 1957 belandde de schrijver voor zeven jaar achter de tralies nadat hij veroordeeld werd wegens de oprichting van een "contrarevolutionaire groep".

Tot het belangrijkste werk van Loest behoort "Nikolaikirche", naar de naam van de kerk in Leipzig waar het verzet tegen het communistische regime in Oost-Duitsland in de herfst van 1989 losbarstte. In de roman, die ook werd verfilmd, beschrijft hij met scherpe blik de laatste dagen van de DDR.

De in 1926 geboren Loest was lid van de NSDAP van Adolf Hitler en streed nog als soldaat op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd Loest een overtuigd communist, maar hij raakte als snel ontgoocheld in het regime en sinds de arbeidersrevolte van 1953 ontpopte de auteur zich tot een van de voornaamste kritikasters van het bewind. In 1981 ontvluchtte hij de DDR. Na de val van de Muur in 1989 vestigde hij zich in Leipzig.