Echtgenote van Bobbejaan Schoepen is overleden

Josée Schoepen, de weduwe van Bobbejaan Schoepen, is na een slepende ziekte overleden. Schoepen was operazangeres, model en zakenvrouw. Tot aan haar overlijden woonde ze nog in haar huis in Bobbejaanland. Schoepen is 81 geworden.
Josée Schoepen en zoon Tom.

Josée studeerde klassieke zang aan het conservatorium in Brussel. Om die studies te kunnen betalen, liep ze defilés, onder meer in het Amerikaanse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in 1958.

In 1956 werkte ze in het concertgebouw Folies Bergère waar Bobbejaan in die periode ook optrad. In mei 1961 trouwde het koppel.

In de jaren 60 zong ze verschillende duetten met Bobbejaan. Haar eigen zangcarrière eindigde abrupt nadat aan het eind van de jaren 70 een knobbeltje op haar stembanden werd vastgesteld.

Schoepen nam de public relations van het park voor haar rekening. Ze stond bewust in de schaduw van Bobbejaan, maar was volgens haar familie "de motor achter de dagelijkse werking van het pretpark".

Ook na de verkoop van Bobbejaanland (in 2004) en het overlijden van Bobbejaan (in 2010) bleef Josée Schoepen in het huis in het park wonen.

"Een vrouw die van aanpakken wist"

"Ik heb Josée leren kennen als een grote dame", reageert Roland Kleve, huidig directeur van Bobbejaanland. "Een vrouw die van aanpakken wist, die vijf kinderen heeft grootgebracht, en daarnaast een formidabel talent voor zaken had. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Bobbejaan het bij het rechte eind had toen hij onomwonden toegaf dat hij het zonder haar nooit zo ver zou hebben gebracht."

Kleve geeft aan dat Josée Schoepen destijds onmisbaar was voor het pretpark en het samen met Bobbejaan tot "een stuk nationaal erfgoed" heeft gemaakt.