Griekse ambtenaren verliezen "computerverlof"

Griekse ambtenaren kunnen niet langer rekenen op 6 bijkomende dagen verlof als beloning voor het gebruik van een computer. Dat hebben de Griekse autoriteiten beslist. De bijkomende verlofdagen werden in 1989 ingevoerd voor wie dagelijks langer dan 5 uur met de computer werkte, maar worden nu in het kader van de vele besparingsmaatregelen naar de prullenmand verwezen.

Griekse ambtenaren zullen het in de toekomst met minder dagen verlof moeten stellen. Sinds 1989 konden ze genieten van 6 extra dagen als ze dagelijks meer dan 5 uur met de computer werkten. Maar dat privilege wordt nu afgeschaft in het licht van de besparingen die de Griekse regering moet doorvoeren.

"Deze gewoonte dateert uit een ander tijdperk", zei de Griekse minister van Hervormingen Kyriakos Mitsotakis daarover op de televisie. "Het is een kleine doch symbolische stap om een gedateerde publieke dienstverlening te moderniseren."

Hij beweerde dat door het schrappen van het "computerverlof" tot 5.000 voltijdse banen kunnen worden uitgespaard.

In het verleden werden al andere, soms eigenaardige voordelen voor ambtenaren geschrapt. Zo kregen ze vroeger nog een bonus om op het werk op te dagen en werd het pensioen van een vader na zijn dood verder aan zijn ongetrouwde dochters uitbetaald.