Honderdtal Afghanen protesteert aan kabinet Maggie De Block

Een honderdtal Afghaanse asielzoekers is naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gestapt om er te protesteren tegen haar asielbeleid. De asielzoekers verblijven ondertussen bijna een week in de Brusselse Troonstraat (foto), en blijven er tot ze een verblijfsvergunning krijgen.

De groep Afghanen wil met de actie protesteren tegen het asielbeleid en wil op die manier een verblijfsvergunning vragen. Na een week in een oud asielcentrum in de Brusselse Troonstraat zonder reactie van De Block besloten ze haar nu zelf op te zoeken. "Mevrouw De Block heeft niet gereageerd op een brief die we haar gestuurd hebben", vertelt verantwoordelijke Samir. "Daarom stappen we nu zelf naar haar toe, zodat we haar kunnen uitleggen waarom we in België moeten blijven."

Ze leggen niet alle verantwoordelijkheid bij de bevoegde staatssecretaris. "Dit is een beslissing van een hele regering. Volgende week zullen we dan ook protesteren bij verschillende ministers", aldus Samir.

In de Troonstraat verblijven zowat vierhonderd asielzoekers. Ze beschuldigen het Belgische beleid ervan de problemen in Afghanistan niet serieus te nemen. Sommigen onder hen verblijven al vele jaren in ons land en weigeren terug te keren naar het oorlogsgebied.