Nieuwe concertzaal Paleis 12 opent de deuren

Op de Heizel in Brussel opent vanavond de nieuwe concertzaal Paleis 12 de deuren. De nieuwe evenementenhal biedt plaats aan zo'n 18.000 mensen. Het is meteen een van de grootste concertzalen van ons land en dat lokt gemengde reacties uit.

Paleis 12 op de Heizel is omgebouwd van de bekende tentoonstellingsruimte tot een grote evenementenzaal. Daar is nu plaats voor sportwedstrijden, grote congressen, massaspektakels en concerten.

De nieuwe concertzaal biedt plaats aan minstens 18.000 mensen. Er zijn kosten nog moeite gespaard om de akoestiek optimaal te maken, maar de belastingbetaler moet daar niet voor opdraaien, zegt burgemeester van Brussel Freddy Thielemans (PS, foto links).

“Wij hebben dat op eigen krachten gedaan", aldus Thielemans in "Het journaal" op Eén. "Het is niet de burger die betaalt. Het is met de centen van Brussels Expo, dus we hebben niets gevraagd aan de belastingbetaler."

"Jammer dat dit met overheidsgeld moet"

De nieuwe concertzaal lokt gemengde reacties uit. Zowel voor het Sportpaleis als Vorst Nationaal is Paleis 12 immers rechtstreekse concurrentie.

Het Sportpaleis in Antwerpen, de grootste concertzaal van het land, biedt binnenkort plaats aan 23.000 toeschouwers. Met de komst van Paleis 12 zijn ze daar niet echt blij. "Het siert ons natuurlijk dat de Brusselse politiek een beetje jaloers is op het succes van Antwerpen, maar het is jammer dat daarvoor overheidsgeld gebruikt moet worden", zegt Jan Van Esbroeck (foto links) van de Sportpaleis Groep.

Onafhankelijke concertorganisatoren vinden het dan weer wel een goede zaak dat Brussel een grote nieuwe zaal krijgt. Vorst Nationaal, dat binnenkort wordt uitgebaat door de Sportpaleis Groep, is met ruim 8.000 toeschouwers immers te klein voor grote groepen.