Nooit eerder getoonde Kokoschka te zien in Rotterdam

Vanaf zaterdag 21 september zal het werk "Private property" van de Tsjechische schilder Oskar Kokoschka (1886-1980) in Rotterdam voor het eerst getoond worden aan het publiek. Het werk wordt getoond in het kader van de expo "Oskar Kokoschka - Mensen en beesten" in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Het werk uit 1939 is eigendom van een Nederlandse particulier, die het schilderij in 1953 in zijn bezit kreeg bij een loterij om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnood.

Op het schilderij is een dame met een kattenkop als gezicht te zien. De kunstenaar liet zich inspireren door een ansichtkaart die hij ontving van een vriendin. Tot nu hing het werk in de slaapkamer van de winnaar van de loterij. Het is in perfecte staat, zelfs de sticker van de loterij kleeft nog op de achterzijde (zie foto onder). Slechts een handvol Kokoschka-experts waren van het bestaan van het werk op de hoogte.

Kokoschka schilderde het werk in 1939 in Engeland, waar hij een jaar eerder met zijn vriendin Olda vanuit Praag naartoe was getrokken, op de vlucht voor de nazi's. Het werk is het eerste in een reeks politieke allegorieën. "Ik verbaasde mij erover hoe flegmatisch de Engelsen waren, dat ze de oorlogsdreiging niet waarnamen, terwijl op het continent mensen zich als schapen uit angst voor de Führer in de afgrond lieten drijven", zei Kokoschka.

De tentoonstelling "Oskar Kokoschka - Mensen en beesten" schetst aan de hand van acht thema's een persoonlijk perspectief van de schilder op de periode van de Eerste tot en met de Tweede Wereldoorlog.