Treinbegeleiders houden symbolische actie tegen agressie

De erkende spoorbonden hebben vandaag een symbolische actie gehouden tegen agressie op de treinen. Ze zijn het beu dat ze bijna elke dag met agressie geconfronteerd worden.

Een veertigtal treinbegeleiders leverde vannacht hun kaartjeskniptang in bij de lokale directie in Gent. Op de kniptangen kleefden ze post-its met hun naam. Controleren wordt wel nog gedaan, maar dan op andere manieren. "We noteerden dit jaar al 700 gevallen van agressie tegenover ons personeel, waarvan tien procent met zware gevolgen", aldus de vakbonden.

Zo getuigde een 52-jarige spoorbegeleider over zijn acht maanden arbeidsongeschiktheid na een zwaar geval van agressie. "Veel agressiegevallen worden geseponeerd", klaagt hij aan. "De politie stuurt enkel pv's door wanneer er effectief klachten worden neergelegd."

De vakbonden brachten vier risicolijnen in kaart: de oude spoorlijn (stoptrein) Gent-Brussel, de spoorlijn Geraardsbergen-Edingen-Ath, Kortrijk-Rijsel en Gent-Antwerpen. "Op die lijnen willen we een tweede treinbegeleider", verduidelijkt Jozef Cnudde (ACOD Spoor). "Krijgen we geen beloftes tegen 11 oktober, dan kunnen er acties volgen."