VN: "Assad heeft misdaden tegen mensheid gepleegd"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat de Syrische president Bashar al-Assad veel misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd. Daarnaast verwacht hij dat het VN-rapport zal bevestigen dat er chemische wapens zijn ingezet in het land.

Na een vermoedelijke chemische aanval in Syrië op 21 augustus is een inspectieteam van de VN ter plaatse gekomen om na te gaan of er effectief chemische wapens zijn ingezet. Ze hebben daar zowel op de grond als op de lichamen van de overleden slachtoffers stalen genomen en verzamelden er allerlei ander bewijsmateriaal.

Het rapport is voorlopig nog niet af en Ban Ki-moon heeft het dus nog niet in handen. Toch weerhoudt dat de VN-secretaris-generaal er niet van om al te veronderstellen dat hij verwacht dat het rapport het gebruik van de chemische wapens zal bevestigen.

Daarnaast meldt hij ook dat het regime van Assad veel misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd. Hij heeft daarbij niet gezegd of hij denkt dat het regime dat ook met chemische wapens heeft gedaan. Het VN-rapport zal daar overigens geen uitsluitsel over geven. Het rapport zal enkel bevestigen of er al dan niet chemische wapens zijn ingezet, niet wie dat heeft gedaan.

Het rapport is intussen overigens af. De Zweed Aake Sellström die aan het hoofd stond van het VN-team in Syrië overhandigt dat rapport dit weekend nog aan Ban Ki-moon. Hij weet wel nog niet wanneer het rapport vrijgegeven wordt aan het publiek. Dat ligt helemaal in handen van de VN-topman.

De Verenigde Staten en het Westen beschuldigen Assad van de aanval. De Russen vermoeden echter dat de rebellen achter de chemische aanval zitten. Het VN-rapport zou wel eens een heel belangrijke rol kunnen spelen in de verdere gesprekken tussen de VS, het Westen, Rusland en Syrië.

Syrië benadert regulator voor chemische wapens

Het Syrische regime heeft vandaag de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gecontacteerd. Dat meldt de organisatie in een persbericht. De OPCW is het uitvoerende orgaan van het chemische wapens-verdrag dat Syrië gisteren heeft getekend.

"De directeur-generaal van de OPCW heeft een brief gekregen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken", meldt de organisatie in een persbericht. "In een later telefoongesprek heeft het regime technische assistentie gevraagd."

Volgens de procedures van de organisatie heeft Syrië nu een maand de tijd om alle gegevens over zijn chemisch arsenaal door te spelen, maar de Verenigde Staten willen dat Syrië veel sneller open kaart speelt.

AP2007