Voetbalbond dagvaardt uitgeverij Van Halewyck

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) eist een dwangsom van 1.000 euro van uitgeverij Van Halewyck voor elk exemplaar van het "Jaarboek voetbal 2012-2013" dat morgen nog in de winkel ligt. Dat staat in het dwangbevel dat de uitgeverij vanavond ontving. Volgens de KBVB schendt de coverfoto van het boek het portretrecht.

Woensdag had de KBVB in een aangetekend schrijven aan uitgeverij Van Halewyck gevraagd om het "Jaarboek voetbal 2012-2013" dat vorige zaterdag uitkwam, uit de handel te nemen.

De bond dreigde toen met gerechtelijke stappen. De KBVB had twee bezwaren tegen het boek. De coverfoto met vierende Rode Duivels na een doelpunt zou het portretrecht van de Rode Duivels schenden en het boek zou de beschermde merknaam "Rode Duivels" misbruiken. In de dagvaarding is enkel nog sprake van de coverfoto.

Uitgever André Van Halewyck wilde daar echter niet op ingaan. Hij sprak van intimidatie en bluf en schermde met de vrije nieuwsgaring en persvrijheid. Het boek is een journalistiek product, net als vele krantenartikels die dezelfde foto gebruiken en ook de merknaam Rode Duivels vermelden.

Van Halewyck voelt zich gesterkt door hoogleraar mediarecht Dirk Voorhoof van de Universiteit Gent, die ervan overtuigd is dat de voetbalbond geen poot heeft om op te staan. "Als in een journalistiek verslag melding wordt gemaakt van de Rode Duivels, is dat geen inbreuk op het merkenrecht", zei hij gisteren in "Terzake".