56 doden bij gevechten in de Filipijnen

Op het Filipijnse eiland Mindanao zijn zeker 56 doden gevallen bij nieuwe gevechten tussen het leger en moslimrebellen. Het leger wil die rebellen nu verdrijven uit de stad Zamboanga.

De voorbije week was vijf dagen lang gevochten in en om de stad Zamboanga, in het zuiden van het eiland Mindanao. Daar houden mosilmrebellen een onbekend aantal burgers gegijzeld.

Er was een bestand afgesproken, maar vannacht zijn er opnieuw gevechten gemeld aan de rand van de stad. Het is niet duidelijk wie het bestand geschonden heeft.

Het leger wil nu korte metten maken met de opstand en heeft versterkingen naar de regio gestuurd. Meer dan 60.000 burgers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Vorig jaar had de Filipijnse regering een akkoord gesloten met het MNLF (Moro National Liberation Front), de belangrijkste moslimrebellengroep in de Filipijnen. Die liet toen haar eis voor volledige onafhankelijkheid van het eiland Mindanao vallen en ging akkoord met een ruime mate van zelfbestuur.

Een aantal MNLF-rebellen namen dat niet en willen nu op eigen houtje voortvechten tegen het Filipijnse leger.

Conflict op Mindanao duurt voort

Het conflict in Mindanao is grotendeels religieus. De Filipijnen zijn het enige Aziatische land met een christelijke meerderheid, maar 10% van de bevolking is moslim. Die moslims leven vooral op het grote eiland Mindanao in het zuiden en voelen zich achtergesteld.

Al decennia lang woedt er in Mindanao een opstand van verschillende moslimrebellengroepen. Naast het MNLF zijn ook de fundamentalistische Abu Sayyad actief en die zouden banden hebben met Al Qaeda. Het conflict zou al 120.000 mensen het leven hebben gekost.