"Broken circle breakdown" grote laureaat Ensors

"The broken circle breakdown" is de grote winnaar van het gala van de Ensors (Vlaamse Filmprijzen) op het Filmfestival van Oostende. De film van Felix van Groeningen won acht prijzen, onder meer de prijs voor beste film, beste regie en beste scenario.

De Ensors werden vanavond voor de tweede keer uitgereikt op het Filmfestival van Oostende. Voorheen heette de awards de Vlaamse Filmprijzen.

Regisseur Felix van Groeningen was de grote winnaar van de avond met zijn film "The broken circle breakdown" met acht onderscheidingen. Daar bovenop won de flim ook de speciale prijs voor beste film van het jaar van de Vlaamse filmindustrie.

"Ik moet waanzinnig veel mensen bedanken", zei Felix van Groeningen toen hij de prijs voor beste regie in ontvangst nam. "Een film maken doe je met een hele ploeg. Zonder een goed team kan je geen goede film maken", klonk het, waarna hij zijn vriendin Charlotte Vandermeersch en de cast en crew van "The broken circle breakdown" bedankte. Van Groeningen besloot met een warm dankwoord dat gericht was aan producer Dirk Impens, met wie hij al zijn hele carrière samenwerkt.

"Offline" mocht drie keer juichen aan de kust. De acteurs Wim Willaert en Mourade Zeguendi wonnen respectievelijk de prijs voor beste acteur en beste mannelijke bijrol en ook het scenario van de film werd bekroond.

De prijs voor documentaire ging naar "The sound of Belgium", "Le monde nous appartient" is beste coproductie.

Het palmares van de Ensors 2013

film The broken circle breakdown
regie Felix van Groeningen (The broken circle breakdown)
scenario Peter Monsaert e.a. (Offline)
acteur Wim Willaert (Offline)
actrice Veerle Baetens (The broken circle breakdown)
bijrol man Mourade Zeguendi (Offline)
bijrol vrouw Barbara Sarafian (Brasserie Romantiek)
debuut Charlotte De Bruyne (Little black spiders)
fotografie Ruben Impens (The broken circle breakdown)
muziek Bjorn Eriksson (The broken circle breakdown)
montage Nico Leunen (The broken circle breakdown)
kostuums Ann Lauwereys (The broken circle breakdown)
art direction Kurt Rigolle (The broken circle breakdown)
coproductie Le monde nous appartient
documentaire The sound of Belgium

Tijdens het gala werd ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Film uitgereikt aan Nico Leunen en een speciale prijs van de Vlaamse filmindustrie werd toegekend aan "The broken circle breakdown".